LR pixel

3F:
Vestagers håndsrækning skaber et smuthul for Wolt

wolt
Selv om platformsarbejdere får mulighed for at kunne forhandle kollektivt, gør det dem ikke automatisk til lønmodtagere. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix (Arkiv)
11. feb. 2022 06.00
Nye EU-retningslinjer skal sikre freelancere og falske selvstændige ret til kollektive forhandlinger, men de risikerer at blive en blåstempling af virksomheder som Wolt, advarer 3F.

Arbejdsgivere skal ikke længere kunne undslå sig for at lave kollektive aftaler med freelancere og andre løstansatte med EU i baghånden. Det er formålet med et sæt nye retningslinjer, der er på vej fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Vestager opruster i EU's svære kamp mod 'falske selvstændige'

Men muligheden for at kunne organisere arbejdstagerne og forhandle på vegne af dem er ikke noget, der vækker glæde hos 3F Transport, som lige nu er ved at forhandle en overenskomst for udbringningsvirksomheden Wolt og også har tegnet overenskomst med konkurrenten Just-Eat. 

- De nye retningslinjer åbner op for en tredje kategori af arbejdstagere, som vi ikke er interesserede i. Vi mener, at der kun findes lønmodtagere og selvstændige - og ikke noget derimellem, siger Karsten John Kristensen, forhandlingssekretær, Transportgruppen, 3F.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord