LR pixel

Ukraine vil forbyde overenskomster og indføre nultime-kontrakter

20220504-212609-L-1920x1280we
I maj blev den ukrainske præsident Zelensky hyldet af den danske befolkning og statsminister Mette Frederiksen på Rådhuspladsen i København. Nu ligger der lovforslag på hans bord, der blandt andet vil forbyde kollektive aftaler. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
26. jul. 2022 13.30
På den ukrainske præsident Zelenskys bord er der lige nu flere lovforslag, der blandt andet vil forbyde kollektive aftaler, indføre nultime-kontrakter og konfiskere fagbevægelsens ejendom.

Mens den ukrainske fagbevægelse under krigen har haft travlt med at huse ofre for den russiske invasion, har parlamentet nu færdigbehandlet to lovforslag, der både af den internationale og europæiske faglige sammenslutning anses for dybt for kritisable. 

LÆS OGSÅ: FH vil smide russisk fagbevægelse ud af internationalt fællesskab

Nogle af forslagene vil forbyde kollektive aftaler og give arbejdsgiverne lovlig mulighed for at give ti procent af de ansatte nultime-kontrakter. Det sker samtidig med, at EU, som Ukraine gerne vil være medlem af, er i fuld gang med lovgivning med totalt modsatte formål - nemlig at styrke kollektive forhandlinger og afskaffe nultime-kontrakter.

Et andet lovforslag vil gøre det muligt at beslaglægge fagbevægelsens ejendomme, som blandt andet er blevet brugt til at huse ofre for krigen i Ukraine. Formålet med det lovforslag er ifølge fagbevægelsens internationale sammenslutning ITUC at gøre det muligt for oligarker at overtage besiddelserne for en slik. 

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord