LR pixel

Frustreret TR på Riget:
- Hvorfor vil FH ikke kæmpe for os?

Sygeplejersker_demo_L__nl__ftet_Henning_Bagger_Ritzau_Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
2. dec. 2021 11.18
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

HVORDAN KAN TOPPEN AF FH, et forhandlingssfælleskab af fagforeninger, gå ud og blåstemple, at en arbejdsplads kører rundt kun ved hjælp af overarbejde og honorering heraf?

Det er normalt ikke noget, fagforeningerne går ind for, medmindre det er højst nødvendigt, og alle andre muligheder er udtømte.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen blokerer for særskilt lønløft til sygeplejersker: - Det er fuldstændigt vanvid

Skulle FH gå med en dagsorden, skulle det i min optik netop være at forsvare, at man i videst muligt omfang arbejder det timeantal, man er ansat til - fx 37 timer - og forsvare de vilkår, hvorpå man er ansat.

Hvis ikke vi har et stærkt solidarisk forhandlingsfællesskab i FH for ALLE fagforeninger, hvad har vi så?
Louise Mønster, TR Rigshospitalet, DSR

Sygeplejerskerne har bevist, at sundhedsvæsnet kun kører rundt ved hjælp af store mængder overarbejde og ekstra vagter. Hvor er FH i forhold til sådanne tilstande? Burde FH ikke rette den skarpeste kritik heraf, og ikke mindst det dårlige arbejdsmiljø?

Det er skønt, at FH endelig italesætter den negative reguleringsordning, som rammer mange offentligt ansatte under corona, grundet massive mængder af overarbejde og ekstravagter.

HVORFOR ER SYGEPLEJERSKER MINDRE VÆRD som medlemmer i FH end andre faggrupper? Hvorfor skal FH ikke kæmpe for og med sygeplejerskerne? Det er i hvert fald et spørgsmål, der melder sig hos mig og rigtig mange af mine kollegaer som sygeplejersker.

Hvis ikke vi har et stærkt solidarisk forhandlingsfællesskab i FH for ALLE fagforeninger, hvad har vi så?

LÆS OGSÅ: Lizette Risgaards indgriben skaber fred i FH, men puster til ilden blandt sygeplejersker

Jeg er med på, at fusionen mellem FTF og LO under et samlet FH skulle bringe de to sektorer, altså det private og det offentlige arbejdsmarked, tættere på hinanden.

2021 har dog bevist, at toppen i FH kun har ønsket fred på baglinjerne hos LO og dermed ikke støttet en legitim fagkamp. Dermed kæmper FH ikke lige for begge sektorer.

DET PROVOKERER MIG SOM SYGEPLEJERSKE, når jeg læser, at toppen i FH og andre formænd i de øvrige fagforbund under FH, udtaler sig negativt om en mulig fremtid med et lønløfte for sygeplejersker. Dermed truer de med 3. verdenskrig inden for FH's egne rækker.

Hvorfor er det, at vi ikke kan bruge hinanden som løftestang? Hvorfor skal det være one size fits all? Hvorfor skal midlerne med vold og magt spredes ud på alle?

2021 har dog bevist, at toppen i FH kun har ønsket fred på baglinjerne hos LO og dermed ikke støttet en legitim fagkamp. Dermed kæmper FH ikke lige for begge sektorer
Louise Mønster, TR Rigshospitalet, DSR

Efter at sygeplejerskerne har sat foden ned og lagt et massivt pres på arbejdsgiver, ved netop ikke at arbejde over og tage ekstra vagter, har vi bevist, at sundhedssystemet ikke kører optimalt, eller er i stand til at levere et godt arbejdsmiljø. Sygeplejerskerne har kæmpet intenst i 10 måneder, ja, faktisk har vi sygeplejersker råbt op om sundhedssystemets overbelastning i mange år.

LÆS OGSÅ: Grete Christensen overrasket over Lizette Risgaards kontante udmelding

VI HAR RÅBT vagt i gevær om et presset sundhedssystem med stigende demografi af patienter. Effektiviseringen og specialiseringen i de forskellige patientgrupper har medført et mere komprimeret og kompliceret patientforløb på hospitalerne, som stiller større krav til ressourcer.

Det stiller også krav til kommunerne i forhold til at tage imod disse mennesker efter deres indlæggelser, men her er ressourcerne heller ikke fulgt med. Sideløbende med effektiviseringer, har sundhedsvæsenet kørt med besparelser og nedlagt mange stillinger helt frem til og med 2021, heriblandt også sygeplejestillinger.

Det meste af sommeren har toppen i FH været meget stille i forhold til sygeplejersker. Heldigvis har bunden i FH spiret et lille håb om solidaritet, som har kunnet ses ved diverse demonstrationer. Denne spire risikerer vi bliver ødelagt med FH-toppens bashing af sygeplejerskerne.

Tænk nu, hvis vi brugte sygeplejersker som løftestang til de resterende faggrupper? Tænk, hvis vi stod tæt sammen solidarisk, skulder ved skulder. Tænk, hvis den spire om solidaritet kunne inspirere fra bund til top. Det er i al fald mit håb.

Om skribenten: Louise Mønster er sygeplejerske på afsnit for Operationsmodtagelse og Opvågning og tillidsrepræsentant på Rigshospitalet. Foto: Anders Espersen Marlow

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].