Martina_
Formand for Danske Bioanalytikere, Martina Jürs. Foto: Ty Stange

Teststrategi presser bioanalytikerne før OK21

23. dec 2020, 8:15
Coronakrisen har slidt på bioanalytikerne, som spiller en stor rolle i regeringens teststrategi. Ifølge Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere, er hendes medlemmer pressede. Forud for OK21 efterlyser hun et større fokus på et bæredygtigt arbejdsliv.

Frem til onsdag morgen er næsten ti millioner test for coronavirus blevet foretaget i Danmark.

Teststrategien spiller en afgørende rolle i bekæmpelsen af coronapandemien. Det er bioanalytikere, der analyserer en stor del af prøverne og således spiller en afgørende rolle for realiseringen af planen.

– Vi er fundamentet for, at strategien kan lykkes. Vi gør alt, hvad vi kan, men vi mangler medarbejdere, siger Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere.

LÆS OGSÅ: OK21: Fra hårdt mod hårdt til forsigtige tilnærmelser

Siden coronaudbruddet har bioanalytikerne knoklet med at analysere de mange test. Det kan efterhånden mærkes.

– Vi er i det hele taget enormt pressede, og samtidig mangler vi flere bioanalytikere. Derfor er jeg lidt bange for, at bioanalytikere og laboranter bliver nedslidte. Det er der ingen, der har interesse i. Uden os kan teststrategien simpelthen ikke lade sig gøre, siger Martina Jürs til A4 Overenskomst.

Vi har som minimum en forventning om, at reallønnen sikres. Men der er nok ingen tvivl om, at bioanalytikerne, og mange andre faggrupper, også har større forventninger, end at det blot bliver reallønsudvikling
Martina Jürs, formand for Danske Bioanalytikere

Hvis hun skal forsøge at finde noget positivt ved den igangværende pandemi, så er det, at den har sat fokus på bioanalytikernes arbejde. Det, håber Martina Jürs, vil gavne medlemmerne ved de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område, OK21.

– Krisen har skabt et fokus på, at der ikke kun skal uddannes flere social- og sundhedsassistenter samt sygeplejersker. Der skal også flere bioanalytikere til, for vi har en nøglerolle i sundhedsvæsenet, fortæller Martina Jürs.

LÆS OGSÅ: Topforhandlere skyder OK21 i gang: Vi er begge midtjyder - måske det gør en forskel?

Nøglerollen skal anerkendes ved OK21.

 – Vi har som minimum en forventning om, at reallønnen sikres. Men der er nok ingen tvivl om, at bioanalytikerne, og mange andre faggrupper, også har større forventninger, end at det blot bliver reallønsudvikling, siger Martina Jürs før de kommende forhandlinger.

Hun medgiver samtidig, at krisens påvirkning på økonomien giver et skidt udgangspunkt for forhandlingerne. Alligevel er hun fast besluttet på at kæmpe medlemmernes kamp for et bedre arbejdsmiljø.

– Ved Ok21 handler det ikke kun om løn. Vi har også fokus på at skabe en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv. Vi skal i det hele taget kræve et arbejdsliv, som vi kan holde til, som vi kan udvikle os i, og som vi trives i hele arbejdslivet. Vi skal holde til at arbejde længere og længere tid. Derfor er man nødt til at se på forholdene for seniorer, fortæller Martina Jürs. 

På forhånd har arbejdsgiverne meddelt, at de forestiller sig en treårig periode for den kommende overenskomst. Derfor er de også er nødt til at tilbyde lønmodtagerne en ordentlig aftale, mener Martina Jürs. 

 – Jeg håber, vi får nogle forhandlinger, hvor vi kan finde nogle løsninger sammen. Det vil være bedst for vores hospitalsvæsen og for vores samfund i det hele taget. Arbejdsgiverne bør tilbyde en ramme for en treårig overenskomst, som er værd at forhandle om, så vi ikke ender derude, hvor vi endte ved OK18. 

Danske Bioanalytikere

Danske Bioanalytikere (dbio) er en landsdækkende fagforening for bioanalytikere og laboranter i sundhedsvæsenet. Organisationen har 6.500 medlemmer.

 Efter otte år som næstformand blev Martina Jürs i 2018 valgt som formand for bioanalytikerne. Sidste år blev Jürs også valgt som ny næstformand for Sundhedskartellet,

 Hun bruger derfor meget tid på forberedelserne til OK21.

– Forberedelse går med at læse og læse og holde en masse møder både intern, med Sundhedskartellet og med Forhandlingsfællesskabet, fortæller Martina Jürs.

Optakten til OK21 er blevet yderligere presset af covid-19, som skabte en usikkerhed for, om forhandlingerne skulle udskydes.

– Vi udsatte derfor indsamlingen af krav. Derfor er det blevet meget presset her sidst på året. Vi har travlt med at blive klar, tilføjer Martina Jürs.