LR pixel

Social­pædagogerne vil forhandle gennem en tragt

benny_2_farve_1128x600
- En sikring af reallønnen er øverst på vores dagsorden. Derefter forestiller vi os, at vi bevæger os ned gennem en tragt med de øvrige krav, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne. Foto: Pressefoto: Ricky John Molloy
TEMA: OK21
27. nov. 2020 06.57
Socialpædagogerne sigter beslutsomt efter reallønsfremgang ved forhandlingerne om OK21. Siden vil formand Benny Andersen forsøge at presse så mange som muligt af forbundets øvrige krav ned gennem den tragt, der for ham er billedet på overenskomstforhandlinger.

Socialpædagogernes kongres i november lignede langtfra sig selv. Coronakrisen nærmest tvang forbundet til at samles i en virtuel kongres. De knap 40.000 socialpædagoger kunne fra hver en afkrog af landet følge Benny Andersens formandstale via nettet. 

Formanden talte fra et studie i Nyborg. Om at gå til kamp mod profit på socialområdet, om nye uddannelseskrav og om det nye medlemsprojekt ‘Vi er socialpædagogerne’. 

Sidst i talen lancerede Benny Andersen de krav, Socialpædagogerne om kort tid bærer ind til bordet, når der skal udveksles ønsker til OK21, overenskomstforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked. 

Formanden proklamerede, at det først og fremmest handler om at sikre reallønnen. Og erkendte samtidig, at coronakrisen kaster sin mørke skygge over hele situationen, og formentlig gør de økonomiske rammer mindre. 

Det er en helt speciel situation nu, og der er ingen tvivl om, at det bliver en smal ramme. Men når det er sagt, er det klart, at socialpædagoger og andre offentligt ansatte også skal kunne se frem til en positiv reallønsudvikling.
Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Til A4 Overenskomst uddyber Benny Andersen.

- En sikring af reallønnen er øverst på vores dagsorden. Derefter forestiller vi os, at vi bevæger os ned gennem en tragt med de øvrige krav. Vi vil gerne have afsat nogle penge til organisationspuljer. Det vil sige midler til specifikke forbedringer, og så ser vi også gerne en ligelønspulje afsat. Det er hovedprioriteterne, fortæller Benny Andersen. 

Han tilføjer, at han er helt klar over, at coronakrisen vil påvirke de kommende forhandlinger. Netop derfor ønskede Socialpædagogerne at udsætte forhandlingerne i håb om, at verden vil se bedre ud, når krisen forhåbentlig er lettet. 

- Det er en helt speciel situation nu, og der er ingen tvivl om, at det bliver en smal ramme. Men når det er sagt, er det klart, at socialpædagoger og andre offentligt ansatte også skal kunne se frem til en positiv reallønsudvikling. Vi ved, at arbejdsgiverne er klar til at forhandle en tre-årig overenskomst, og det er vi klar til. Vi har selvfølgelig en forventning om, at arbejdsgiverne dermed tager et ansvar for at præstere en økonomisk ramme, så det bliver muligt, fastslår Benny Andersen. 

Ville gerne udskyde OK21

Benny Andersen ærgrer sig over, at Forhandlingsfællesskabet ikke kunne enes om at forlænge de gældende overenskomster i et år og dermed erstatte OK21 med OK22. 

- Vi har været uenige om, hvad der ville være mest hensigtsmæssigt. Det er klart, at der er forskellige interesser. Men som jeg også sagde i min tale på kongressen: Resultaterne opnår vi ved at stå sammen, og derfor skal vi også kunne håndtere interessemodsætningerne, siger Benny Andersen. 

For Socialpædagogerne har det udover at sikre reallønnen høj prioritet at arbejde for mere forpligtende senioraftaler. 

- Vores arbejdsområde er jo kendetegnet ved at være både fysisk og psykisk belastende. Og med udsigt til at skulle være rigtig mange år på arbejdsmarkedet, har vi brug for at sikre et godt arbejdsmiljø og nogle gode seniorordninger. Det vil gøre, at vi kan holde til at være på arbejdsmarkedet i så mange år, siger Benny Andersen.  

Kvaliteten skal være bedre 

På årets kongres var det et tema, hvad der optager fagforeningen lige nu. 

- Vi går rigtig meget op i, at få sat fokus på kvalitet. Når vi arbejder med mennesker, må vi stille krav til kvaliteten. I dag er der ingen krav. Du kan komme gående ind direkte fra gaden og arbejde med de mennesker, som har de sværeste problemer i det her land. Det er simpelthen ikke i orden, først og fremmest for dem der er i nød. Socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogiske kompetencer, fastslår Benny Andersen. 

Socialpædagogerne ønsker, at der skal stilles større krav til personalesammensætningen og hvilket uddannelsesniveau, der kræves for at godkende et socialpædagogisk tilbud. 

Man kan jo koge det ned til at spørge, om vi vil have et velfærdssamfund, hvor private skal have mulighed for at tjene penge på udsatte menneskers liv, eller vil vi ikke.
Benny Andersen., formand for ormand for Socialpædagogerne

Da Epinion i 2019 på bestilling fra Socialpædagogerne undersøgte fagligheden på områdets arbejdspladser, svarede 68 procent af lederne, at det faglige niveau bør løftes hos nyuddannede socialpædagoger. 

- Når lederne fortæller, at de ikke kan få kvalificeret arbejdskraft, er vi nødt til at tage det alvorligt. Derfor skal vi have en bedre uddannelse, end vi har i dag. Helst så vi en særskilt socialpædagoguddannelse, men hvis det ikke kan lade sig gøre, har vi brug for en stærkere specialisering i pædagoguddannelsen, siger Benny Andersen om undersøgelsen. 

Et andet kvalitetskrav er et stop for, at private aktører tjener penge på socialt arbejde. 

- Det gør noget ved måden at tænke på, hvis man går efter at score profit. Så kommer man til at tænke på de her mennesker som forretningsobjekter. Man kan jo koge det ned til at spørge, om vi vil have et velfærdssamfund, hvor private skal have mulighed for at tjene penge på udsatte menneskers liv, eller vil vi ikke, siger Benny Andersen. 

40-års jubilæum 

Til næste år kan Socialpædagogerne fejre 40-års jubilæum, og med det som afsæt har forbundet søsat medlemsprojektet ‘Vi er socialpædagogerne’. 

Forbundet har spurgt sine medlemmer, hvad de forbinder med faget. Foreløbig er der kommet 3000 svar. De bedste bud skal indgå som tekst på en jubilæumsplakat. 

- Vi vil i højere grad være fagforening på en måde, så medlemmerne også kan bruge den i deres daglige arbejdsliv. Vi forsøger blandt andet at skabe et fagligt univers, der giver mere viden om, hvordan medlemmerne kan løse de daglige arbejdsopgaver. Det handler ganske enkelt om, hvilket tilbud vi skal have på hylderne, for i højere grad blive en del af medlemmernes dagligdag, fortæller Benny Andersen, og tilføjer: 

- Vi skal blive endnu bedre til at bruge de 39.000 hverdagseksperter, som vi har derude.

Socialpædagogerne

Benny Andersen har været formand for Socialpædagogerne siden 2010. 

Socialpædagogerne har 39.000 medlemmer. 

Forud for OK21 er de mest prioriterede krav blandt Socialpædagogerne at sikre reallønnen og få afsat penge til organisationspuljer og en ligelønspulje. 

Socialpædagogerne kan fejre 40-års jubilæum i 2021.

I en stribe artikler præsenterer A4 Overenskomst de krav, som fagforbundende går ind til de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område, OK21.