LR pixel

Analyse:
Derfor var pilotstrejken en kamp for den danske model

20220718-131649-L-1920x1280we
Berlingske beskylder på lederplads Dansk Metal for at føre falsk flag i pilotstrejken i SAS, når fagforeningen kalder det et slag for den danske model. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
27. jul. 2022 06.00
Hvordan kan en overenskomst med et klassisk dansk fagforbund være et angreb på den danske model? Få svaret i denne analyse - som også fortæller, hvorfor Berlingskes lederskribent tager fejl - og hvad der reelt kendetegner en gul fagforening.

Mens de fleste danskere åndeløst fulgte med i Jonas Vingegaards bedrifter i årets Tour de France, holdt næsten lige så mange vejret i spænding over, om SAS-strejken ville blive afblæst, inden de skulle på ferie med et SAS-fly.

En faglig krig mellem to fagforbund, som A4 Overenskomst dækkede lang tid inden både termometeret og konflikten mellem SAS og Dansk Pilotforening blev nærmest overophedet, fik pludselig airtime og spalteplads i dagspressen. 

LÆS OGSÅ: Strejkevarslet mod SAS fører til åben faglig krig mellem to FH-forbund

Og inden det helt stod klart, at det ville blive en dansker, der indtog sejrspodiet på Champs Elysee i Paris, blev det til en sejr for danske model i Näringslivets Hus i Stockholm. Lørdag den 23. juli kunne man på lederplads i Berlingske læse, at Dansk Metal havde taget den danske model som gidsel i krigen mod den konkurrerende fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU). 

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord