LR pixel

Professor om sosu-mangel:
'Vi kommer til at se et sammenbrud i velfærden'

sosu-assistent
Ældreplejen vil bryde sammen i de kommende år, hvis ikke der uddannes flere danskere indenfor SOSU-området, vurderer professor Henning Jørgensen. På billedet er SOSU-medhjælper Pia Egbo på besøg hos borgeren, Karin Andersson. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
10. dec. 2020 06.00
Hvis ufaglærte og faglærte danskere skal lokkes til at sætte sig tilbage på skolebænken og uddanne sig til sosu-området, er det hverken nok med en forhøjet dagpengesats under uddannelse eller at øremærke millioner af kroner til efteruddannelse gennem offentlige overenskomstaftaler, vurderer professor Henning Jørgensen. Manglen på uddannet plejepersonale vil få alvorlige følger for velfærden, siger han.

Man kunne næsten høre champagnepropperne springe i fagforbundet FOA, da partierne bag den nye finanslov i weekenden gav hånd på en aftale, der skal sikre, at flere danskere uddanner sig indenfor plejesektoren, som i årevis har manglet såkaldt varme hænder.

- Det glæder mig at se, at der er blevet lyttet til de konkrete behov. Det her er et skridt i den rigtige retning mod at få flere i gang med uddannelsen, sagde Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand ved FOA, tirsdag til A4 Arbejdsliv. 

LÆS OGSÅ: Sådan skal flere lokkes til landets SOSU-uddannelser: 'Der skal penge i kassen'

Aftalen betyder, at ufaglærte ledige og faglærte med en forældet uddannelse vil få 110 procent af deres dagpengesats, hvis de uddanner sig til sosu-assistent.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord