20201217-174902-L-1920x1280we
Skatteminister Morten Bødskov mødtes torsdag med formanden for CFU, Rita Bundgaard, til de første indledende forhandlinger efter kravsudvekslingen tidligere på ugen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Topforhandlere skyder OK21 i gang: Vi er begge midtjyder - måske det gør en forskel?

18. dec 2020, 11:48
Skatteminister Morten Bødskov inviterede torsdag aften formanden for CFU Rita Bundgaard forbi til de første indledende forhandlinger efter kravsudveksling til OK21 tidligere på ugen.

Torsdag aften bød skatteminister Morten Bødskov formanden for CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, Rita Bundgaard indenfor i Skatteministeriet til et såkaldt sættemøde forud for overenskomstfornyelsen for 180.000 ansatte i staten. 

Parterne mødtes til de første indledende forhandlinger efter kravsudvekslingen tidligere på ugen, og efter mødet svarede de to topforhandlere med midtjyske rødder på spørgsmål fra de blot tre fremmødte journalister. 

Økonomisk usikkerhed 

Morten Bødskov lagde ikke skjul på, at coronakrisen har skabt en situation med økonomisk usikkerhed. 

– Vi er nødt til at tage højde for den situation, dansk økonomi befinder sig i. Det påvirker selvfølgelig forhandlingerne på mange måder, fastslog Morten Bødskov. 

Rita Bundgaard er enig i, at coronakrisen kommer til at påvirke de kommende forhandlinger. 

– CFU er både ambitiøse og realistiske. Vi ved godt, at der er stor usikkerhed om økonomien de kommende år. Men ved OK21 er vi helt sikre på, at vi finder løsninger, der både sikrer vores medlemmer nogle gode vilkår, kan være med til at udvikle staten som arbejdsplads, og som også kan sikre en lønudvikling, der svarer til det private arbejdsmarked, sagde Rita Bundgaard.  

Bedre stemning ved OK21

Trods den økonomiske usikkerhed er stemningen denne gang bedre, end den var forud for overenskomstforhandlingerne i 2018, fastslog de begge. 

Det skyldes blandt andet, at den udskældte Moderniseringsstyrelse under Finansministeriet er skiftet ud med Medarbejder- og Kompetencestyrelse under Skatteministeriet, som nu står for forhandlingerne.

– Med den nye styrelse, vi har oprettet, har vi gjort vores til, at vi kan få en frisk start efter det forløb, man var igennem ved den forrige overenskomst, og det er blevet taget godt imod. Så er det klart, at både dansk økonomi, men også verdensøkonomien, er temmelig udfordret, og det kommer selvfølgelig til at påvirke de rammer, der er for forhandlingerne. Det er svært at sige nu, hvor vi ender, sagde Morten Bødskov. 

Rita Bundgaard er enig i, at tilliden er større end ved indgangen til OK18. 

– Der er ingen tvivl om, at vi står et andet sted denne gang. Det viser vores samarbejde i løbet af foråret.

Ved OK18 stod daværende Innovationsminister Sophie Løhde for forhandlingerne på statens vegne. Kan du mærke, at det er en socialdemokratisk minister denne gang? 

– Jeg ved ikke, om jeg kan mærke, at det er en socialdemokratisk minister. Men jeg kan i hvert fald mærke, at vi er midtjyder begge to. Måske gør det den store forskel. Det er ikke til at vide, hvad der gør forskellen, når vi forhandler. Men vi har allerede haft et godt samarbejde. Derfor er det en anden indgang til overenskomstforhandlingerne, end vi oplevede i 2018, fortæller Rita Bundgaard. 

Sammenfald i krav

Udvekslingen af kravene tidligere på ugen viser, at det ud over den generelle lønudvikling kommer til at handle om temaer som blandt andet seniorordninger, rekrutteringsproblemer og arbejdsmiljø ved OK21. 

Det kommer ikke som en overraskelse for Morten Bødskov. 

– Jeg synes, jeg har et relativt godt kendskab til Rita og hendes kollegers synspunkter, og det glæder jeg mig til at skulle drøfte, sagde Bødskov. 

Heller ikke Rita Bundgaard er overrasket over den statslige arbejdsgivers krav. 

– Når jeg kigger på dem, er der mange sammenfald. Vi har en fælles interesse i at gøre staten til en attraktiv arbejdsplads. Men det er jo altid nede i detaljen, at forskellen ligger. Jeg har også sagt til Morten, at selvom vi har sammenfaldende interesser, så har vi hvert vores ståsted. Men overskrifterne ligner hinanden. Så nu ser jeg frem til, at vi kommer i gang med selve forhandlingsforløbet, og får kravene foldet lidt mere ud, sagde Rita Bundgaard.