Demonstranter_foran_KL_under_OK18_Liselotte_Sabroe_Ritzau_Scanpix
Demonstranter foran KL under OK18 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

OK 21:
Krav for offentligt ansatte fra Blik & Rør er fremsat

27. okt. 2020 13.33

Denne artikel er oprindeligt bragt på Blik & Rør.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Til foråret skal der forhandles nye overenskomster på det offentlige område. Derfor har tillidsrepræsentanterne fra Blik & Rør på det offentlige område været samlet og formuleret medlemmernes krav forud for de kommende forhandlinger. Det skriver Blik & Rør.dk.

Overenskomsten på det kommunale, det regionale område og staten udløber med udgangen af marts 2021, og Blik- og Rørarbejderforbundet skal forhandle løn- og ansættelsesvilkår på vegne af de medlemmer, som er ansat på det offentlige område.

LÆS OGSÅ: Forbund har anderledes krav til OK-forhandlinger: Vi skal tage grøn omstilling alvorligt

Tillidsrepræsentanterne på det offentlige område har nøje studeret forårets resultater på det private område, hvor det lykkedes lønmodtagerorganisationerne at sikre markante forbedringer til medlemmerne.

De mener derfor, at der er plads til en række forbedringer og justeringer af de overenskomster, som gælder for offentligt ansatte VVS’ere og blikkenslagere.

- Når der forhandles nye overenskomster på det offentlige område, er det naturligt at skelne til de resultater, der blev opnået på det private område. Udover stigninger på lønnen, som er et højt prioriteret ønske til forhandlingerne, er der også ønsker om bedre beskyttelse af tillidsrepræsentanten, siger forbundssekretær Søren Schytte, der leder forhandlingerne på vegne af forbundets offentlige ansatte medlemmer.

Noget til alle

I udvælgelsen af krav har de offentlige ansattes tillidsrepræsentanter også prioriteret en række andre ønsker til forhandlingerne.

LÆS OGSÅ: A4 Overenskomst – nyt nichemedie om arbejdsmarkedsaftaler og dem, der laver dem

Det er blandt andet, at pensionen skal beregnes af den samlede indkomst. Der er desuden ønske om, at fridage som 1. maj og Grundlovsdag skal gælde for alle offentligt ansatte, ligesom der ønskes klare forbedringer for tillæg ved arbejde udført uden for normal arbejdstid, og endelig er det et krav, at seniordage i statens overenskomst sikres som rettighed.

- Det offentlige arbejdsmarked skal fastholdes som et attraktivt arbejdsmarked. Det er vigtigt, og derfor handler det om, at der skal sikres forbedringer, som også i fremtiden gør det attraktivt at arbejde på det offentlige område, siger Søren Schytte.

LÆS OGSÅ: Et wakeup call til offentlige ansatte: Gaver og frokoster kan koste dig jobbet

Kravene fra Blik- og Rørarbejderforbundet koordineres med de øvrige fagforbund med offentlige ansatte håndværkere, og indgår i de krav, som drøftes med modparterne fra KL og Danske Regioner.

Forhandlingerne på det offentlige område forventes at starte op omkring årsskiftet.

Blik- og Rørarbejderforbundet har fremsat krav om følgende til forårets OK-forhandlinger på det offentlige område:

  • Klare forbedringer af beskyttelse af tillidsrepræsentanter
  • Der beregnes pension af den samlede A-indkomst
  • Højere løn
  • Fridage som 1. maj og Grundlovsdag gælder for alle offentligt ansatte
  • Kraftig hævning af tillæg for arbejde udført uden for normal arbejdstid
  • Seniordage i statens overenskomst sikres som ret

Knap 150 medlemmer i Blik- og Rørarbejderforbundet er ansat i enten kommuner, regioner og staten. Derudover er knap 20 medlemmer ansat i virksomheder, som tidligere har været offentligt ejede, men er tiltrådt en offentlig overenskomst.

Kilde: Blik & Rør.dk