LR pixel

Ny forskning:
OK21 gav FH en stærk rolle som styrende i offentlige forhandlinger

20200605-201758-L-1920x1277we
Lizette Risgaard, formand for FH, der siden fusionen mellem LO og FTF i 2019 har været hovedorganisation for både private og offentligt ansatte. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
5. jan. 2022 06.00
FH's ageren under OK21 - og det politiske efterspil - viser hovedorganisationen i en ny rolle, lyder det fra FAOS-forskere, der forudser, at fusionen vil få betydning for fremtidige offentlige overenskomstforløb.

Forløbet under og efter OK21 demonstrerer, at Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er villig til en spille en markant ny og styrende rolle i overenskomstforhandlingerne på det offentlige område.

LÆS OGSÅ: Analyse: 2021 beviste, at overenskomstforhandlinger stadig er politisk sprængfarlige

Det konkluderer arbejdsmarkedsforskerne Nana Wesley Hansen og Mikkel Mailand fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) i den nye rapport 'OK21: Pandemi, økonomisk usikkerhed og ligelønskamp'.

- Denne gang cementerede FH ikke alene deres koordinerende rolle i Forligsinstitutionen, men demonstrerede også vilje til at håndtere uenigheder og koordinere lønkrav mellem de store offentlige lønmodtagergrupper, også efter afslutningen af konflikten, skriver forskerne i rapporten, der baserer sig på en lang række samtaler med centrale kilder i fagforbund, Danske Regioner og beskæftigelsesministeriet.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord