LR pixel

Ny OK21-aftale:
Højere løn til lavtlønnede køkken- og rengøringsansatte

20160113-134951-2-1920x1280we
Aftalen betyder højere løn, mere pension og mere uddannelse til ansatte på køkken- og rengøringsområdet. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
19. feb. 2021 10.21
Ovenpå sidste weekends generelle OK21-aftale med kommunerne kommer Kost- og Servicesektoren i mål med den første aftale på FOAs eget område. Aftalen betyder blandt andet højere løn, mere pension og mere uddannelse.

Fredag morgen indgik FOA efter samlet 20 timers forhandlinger aftale med Kommunernes Landsforening (KL) for køkken- og rengøringsansatte i kommunerne.

Aftalen vedrører fællesoverenskomsten med 3F, og den er økonomisk baseret på de 0,5 procent af lønsummen, som blev afsat til de enkelte forbund ved de generelle forhandlinger med KL i sidste weekend. Det skriver Fagbladet FOA.

Her blev der aftalt en lønforhøjelse på 5,02 procent til alle. Fredagens forlig betyder, at et typisk medlem af Kost- og Servicesektoren i FOA stiger cirka 160 kroner mere om måneden plus eksempelvis pension.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerskernes enorme forventninger stiller Grete Christensen i en vanskelig position

En træt, men tilfreds sektorformand, Pia Heidi Nielsen, hæfter sig ved adskillige gevinster for blandt andre husassistenter, rengøringsassistenter og serviceassistenter.

• Ekstra lønløft ovenpå de generelle lønstigninger
• Højere indbetaling til pension
• Mere uddannelse – blandt andet i hygiejnisk rengøring og grøn omstilling
• Bedre muligheder for fuldtids-ansættelser
• Forbedringer for elever

- Inden for de økonomiske rammer, vi havde at gøre godt med, synes jeg, at resultatet er blevet godt. Jeg er især glad for, at de fleste af midlerne er gået til mere i løn, siger Pia Heidi Nielsen.

Mere anerkendelse

Hun ser også gode takter i aftalen til, at de ansatte på området kan få bedre ansættelsesforhold, herunder mere fuldtid. Og så vil det bidrage til øget anerkendelse af faggruppernes arbejde, at de får stor betydning i indsatserne for klima og bæredygtighed.

På et enkelt punkt er Pia Heidi Nielsen skuffet:

- Jeg havde gerne set, at medlemmernes anciennitet fra det statslige og det private område kunne overføres til kommunerne. Det blev dog for dyrt lige nu, men vi har aftalt at arbejde videre med emnet.

Fagbladet FOA vil, når alle FOAs forhandlinger i de enkelte sektorer er gennemført, mere detaljeret beskrive lønudvikling og andre større resultater for de enkelte faggrupper.