LR pixel

Fagforeninger i strid om Nemlig.com:
'Vi kan ikke genkende det billede, som 3F skaber'

20181218-172453-2-1920x1281we__1_
Både 3F og HK vil organisere lagerarbejderne hos Nemlig.com. (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
5. maj 2021 07.58
HK Handel langer nu ud efter 3F og beskylder fagforeningen for at tage Nemlig.com som gidsel i en intern strid i fagbevægelsen.

Hvem skal repræsentere og overenskomstdække de ansatte hos landets største e-handelsvirksomheder?

Det spørgsmål er 3F Transport og HK Handel ikke enige om. Og derfor frygter formand for HK Handel, Per Tønnesen, at 3F tager Nemlig.com som gidsel i det, der burde være en intern strid i fagbevægelsen. Det skriver flere medier.

LÆS OGSÅ: Forudser domino-effekt: Valgår kan starte kommunal boykotbølge mod Nemlig.com

- Det er tankevækkende, at 3F netop nu angriber arbejdsforholdene på Nemligs virksomhed i Brøndby, når 3F har haft overenskomsten derude de sidste ti år uden de store opråb og sammenstød, siger Per Tønnesen til Politiken.

Han henviser til, at sagerne om horrible arbejdsforhold hos Nemlig.com kom ud stort set samtidig med, at HK Handel havde lavet en aftale med Nemlig.com om, at virksomhedens fremtidige logistikcentre skal dækkes med overenskomster gennem HK.

I dag er det både 3F og HK, der tegner overenskomster for e-handelsvirksomheder. Men Per Tønnesen mener, at der bør være et skel, hvor HK Handel har ansvar for de virksomheder, der handler på nettet, mens 3F Transport skal tage sig af chaufførerne og transportleddet.

Igennem den seneste tid har Politiken blandt andet afdækket, hvordan de ansatte på Nemlig.coms lager har mellem 9 og 14 sekunder til at finde og pakke kundernes varer, mens de bliver overvåget af chefen på en skærm. 

- Vi kan ikke genkende det billede, som 3F skaber. Jeg kender ikke de sager, som 3F har rejst, så dem kan jeg ikke forholde mig til. Jeg kan bare konstatere, at vi ikke har de store problemer hos Nemlig i forhold de medlemmer, vi repræsenterer på virksomheden, siger Per Tønnesen til Berlingske med henvisning til de kontoransatte og funktionærer hos Nemlig.com, som HK Handel repræsenterer.

Politiken har i sin dækning også beskrevet, hvordan selskabets chauffører risikerer at blive straffet med bøder, hvis ikke de leverer kundernes varer hurtigt nok. Men Per Tønnesen understreger, at han alene udtaler sig om Nemlig.com’s virksomhed i Brøndby og altså ikke om forholdene for vognmænd og chauffører.

Formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, afviser, at forbundet har taget Nemlig.com som gidsel i en kamp om retten til at organisere lagerarbejderne.

- Nemlig.com har aldrig været overenskomstdækket af andre end os, hvis de nogensinde får opført deres lager i Aarhus, så er det automatisk dækket af os. Og så er det en sag for Arbejdsretten og det faglige system, hvis Nemlig vil lave aftalen med HK Handel. Det tager vi helt roligt, siger han til Politiken.