Efter Femern-ballade:
Hummelgaard vil ændre regler om arbejdstid

21. okt. 2020 17.00
Danske myndigheder gav grønt lys til uhørte arbejdstider på Femern-forbindelsen. Beskæftigelsesministeren ændrer nu bekendtgørelse.

Det skal være slut med, at arbejdsgivere kan henvende sig til de danske myndigheder og få velsignelse til så uhørte arbejdstider, som indtil for nylig gjaldt på det store Femern-byggeri, der skal forbinde Danmark og Tyskland med en tunnel.

Det skriver Fagbladet 3F.

Her arbejdede maskinførere og bygningsarbejdere i 12-timers vagter hver dag i 28 dage uden fridage, efter en udenlandsk storentreprenør havde fået Arbejdstilsynet til at give grønt lys til arbejdstiden.

Arbejdstilsynet hører under Beskæftigelsesministeriet, og det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der nu vil have ændret reglerne, så den slags arbejdstider ikke vinder indpas på det danske arbejdsmarked.

- Jeg er generelt meget optaget af spørgsmålet om ordentlige arbejdsvilkår, herunder at reglerne ikke skal kunne udnyttes til social dumping. Derfor har jeg taget initiativ til en ændring af arbejdsmiljølovgivningens regler om hvileperiode og fridøgn, lyder det i et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Beskæftigelsesministeriet har ikke ønsket at uddybe, hvordan man konkret vil ændre reglerne.

Fagbladet 3F erfarer dog, at det er Arbejdsmiljølovens bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn, ministeren vil ændre.

Ministerens ændringsforslag handler kort fortalt om, at myndighederne kun kan give tilladelse til udvidede arbejdstider, hvis en dansk fagforening eller lønmodtagerorganisation er med i aftalen.

Peter Hummelgaards forslag om at ændre bekendtgørelsen om arbejdstid skal nu i høring i Arbejdsmiljørådet, inden det kan vedtages.

Det er de to hollandske selskaber Van Oord og Boskalis, der tilsammen udgør FBC-konsortiet, som har kontrakt på den første del af det enorme Femern-projekt.