LR pixel

Lær af de gule fagforeninger:
Her er forårets mest læste debatindlæg på A4 Overenskomst

debat_OK
Michael Ziegler, Michelle Pedersen, Mona Juul og Hans Martin Andersen er blandt dem, der har skrevet de mest læste debatindlæg på A4 Overenskomst i 2022. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, HK, Philip Davali/Ritzau Scanpix og Malerforbundet
2. aug. 2022 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Top fem over forårets mest læste debatindlæg på A4 Overenskomst handler om alt fra gule fagforeninger til problemet med akademikere i HK-job. Se listen her.

Sommeren er over os, og vi bringer her en status over de  mest læste debatindlæg på A4 Overenskomst i første halvdel af 2022.

Her får du hele oversigten:

1. Lær af de gule fagforeninger

De traditionelle røde fagforeninger burde lade sig inspirere mere af "de gule".

Sådan lød det i marts fra De Konservatives erhvervsordfører Mona Juul. I forårets mest læste debatindlæg slog hun et slag for, at den traditionelle fagbevægelse skal stoppe med "at pege fingre ad de gule" og i stedet invitere dem med, når der skal forhandles.

"De røde fagforeninger tager næppe skade af at kaste et kritisk blik på dem selv og tilpasse sig tiden en smule. Det er faktisk strengt nødvendigt, hvis den danske model fortsat skal hænge sammen i fremtiden," lød det blandt andet fra erhvervsordføreren.

Læs hele debatindlægget her.

2. Akademikere skal holde nallerne fra HK-job

Det er et problem, når arbejdsgivere slår HK-job op, men ønsker dem besat af akademikere.

Sådan lød det i et debatindlæg fra februar fra Jakob Schrøder, der er landsformand for Frit Forum, og Michelle Pedersen, der er formand for HK Ungdom. 

"Det var meningen, at vi skulle have et videnssamfund, hvor de mange højtuddannede skulle føre Danmark ind i en ny tidsalder – ikke en tidsalder, hvor akademikere stjæler HK’ernes job," skrev de to og påpegede, at det også er nødvendigt med et opgør med ideen om, at at alle skal have en akademisk uddannelse.

Læs hele debatindlægget her.

3. Sygeplejerskekonflikt var aldrig kommet så vidt på det private område

Der har alt for ofte været konflikt på det offentlige område sammenlignet med både den private sektor og de andre nordiske lande. Det konkluderede formand for KL’ s Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler, i et debatindlæg fra februar.

"Det høje konfliktniveau er ikke godt for den offentlige sektor. Og vi skal som parter gøre alt for, at det ikke fortsætter," lød det blandt andet fra Michael Ziegler.

Han fremhævede samtidig lønstrukturkomiteen og dens kulegravning af området som "altafgørende" for et fælles afsæt forud for de næste overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

Læs hele debatindlægget her.

4. Værdsæt din tillidsmand

Lagerarbejder Julie Bæk Olesen slog i et debatindlæg fra marts et slag for, at man husker at værdsætte sin tillidsmand og fortalte også, hvordan hun mente, man bør gøre det:

"Efter min mening er den eneste måde at støtte sin tillidsmand på ved at være med i det faglige fællesskab og ikke kun betale til a-kassen. For det er der, du giver ham eller hende dit mandat til at forhandle bedre vilkår og rettigheder til dig og dine kolleger. Husk det," lød opfordringen.

Læs hele debatindlægget her.

5. Nytænkning af overenskomsterne kan øge organiseringen

Hvis man skal gøre noget ved, at de traditionelle fagforeninger bløder medlemmer, er man nødt til at nytænke overenskomsterne.

Sådan lød forslaget fra Hans Martin Andersen, formand Malernes Fagforening Midtjylland, i et debatindlæg fra juni.

Konkret foreslog han, at man ved OK23 stiller krav om oprettelse af en fond, hvor arbejdsgiverne kan indbetale et beløb pr. præsteret arbejdstime for alle ansatte. Den fond skal administreres af den overenskomstbærende fagforening, og pengene skal kun bruges på de betalende medlemmer.

"Med en ny tilgang med goder, KUN for medlemmer, får vores tillidsfolk det bedste argument i verden; nemlig at medlemskab af en rigtig fagforening giver flere lønkroner på bundlinjen," lød det blandt andet fra den lokale malerformand.

Læs hele debatindlægget her.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].