LR pixel

Kun 4 partier på Christiansborg har overenskomst:
Forsker er overrasket over Konservative

20220329-152250-L-1600x1066we
Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl er overrasket over, at blot fire partier på Christiansborg har en klassisk overenskomst med sine ansatte. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
5. apr. 2022 06.15
Kun fire partier på Christiansborg har tegnet overenskomst, og det overrasker arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl. Ifølge ham skal forklaringen findes i ideologiske årsager, og i at flere partier ikke ønsker den tætte forbindelse til Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. 

Politikerne på Christiansborg er enige om, at de skal gøre deres for at sikre ordentlige forhold på arbejdsmarkedet.

Alligevel er overenskomster mere undtagelsen end reglen i de politiske partiers sekretariater på Slotsholmen. Det viser en gennemgang, A4 Overenskomst har foretaget. 

Hos kun 4 af 11 partier er HK’erne, akademikerne og presserådgiverne ansat på en kollektiv overenskomst. Det gælder for Alternativet, Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF.

LÆS OGSÅ: 1. maj skal ligne Folkemødet: - Vi vil være andet end røde seler og fadøl

Hverken Nye Borgerlige, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance eller Venstre har overenskomst. Deres medarbejdere er ansat på individuelle kontrakter. 

Radikale Venstre og Frie Grønne oplyser, at de har såkaldte hus- og lønaftaler, der afspejler vilkårene i DJØF og HK Stat.

Det har ikke været muligt at få et svar på ansættelsesvilkårene hos Dansk Folkeparti, hvor personale- og sekretariatschef Jeanie Nørhave netop er fratrådt sin stilling.

Partier ønsker ikke FH på Christiansborg 

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl kalder det overraskende, at blot fire partier på Christiansborg har en klassisk overenskomst med sine ansatte.

Det er klart, at hvis man hylder den danske aftalemodel og ikke selv tegner overenskomster, kan det godt lyde lidt ambivalent
Laust Høgedahl, Arbejdsmarkedsforsker Aalborg Universitet

Høgedahl tror, der primært er ideologiske årsager til, at flere partier har fravalgt overenskomsterne. Måske fordi de på ingen måde ønsker en tættere forbindelse til Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH. 

Endelig peger arbejdsmarkedsforskeren på, at en del ansatte slet ikke efterspørger overenskomster.

- Specielt blandt akademikere kan der være et ønske om at forhandle selv. Så det er ikke sikkert, at der er et ønske om overenskomst blandt denne gruppe, mener Laust Høgedahl. 

Ansættelsesforholdene blandt partierne på Christiansborg 

Alternativet

Alternativet har siden april 2019 haft en fælles overenskomst hos Akademikerne, Dansk Journalistforbund og HK. Dermed er partiet det seneste på Christiansborg, som har tegnet overenskomst.

Det skal ifølge sekretariatschef Mark Desholm sikre partiets ansatte de bedste arbejdstagerrettigheder som muligt både hvad angår løn og work-life-balance.  

Nye Borgerlige 

Har ikke overenskomst, oplyser sekretariatschef Anders Toft Hansen.

Dansk Folkeparti 

Det har ikke været muligt at få et svar på ansættelsesvilkårene hos Dansk Folkeparti, som lige nu er ramt af stor personaleudskiftning. 

Enhedslisten 

Partiets overenskomst er offentligt tilgængelig på flere fagforeningers hjemmesider. Blandt andet hos DM - som kan ses her: https://dm.dk/media/38906/enhedslisten-ok.pdf

Frie Grønne

Frie Grønne har en husaftale, hvor løn- og arbejdsforhold afspejler vilkårene for DJØF. 

Konservative Folkeparti 

Medarbejdere er ansat på individuelle kontrakter og på individuelle vilkår, herunder rettigheder og pligter, som fremgår af partiets personalehåndbog.

Partiet tilbyder medarbejdere ansættelse på konkurrencedygtige vilkår, hvor der tages afsæt i sammenlignelige stillinger og organisationer, henset til den enkelte medarbejders kvalifikationer, oplyser Louise Holm Sommer, administrations- og HR chef hos Konservative Folkeparti.

Kristendemokraterne

Kristendemokraterne har blot en enkelt ansat, og han er chef med deraf følgende løn. Men parlamentarisk leder og medlem af Folketinget Jens Rohde skriver, at hvis partiet ansætter HK’ere eller lignende vil det være på overenskomst. 

Liberal Alliance

Ansatte hos Liberal Alliance er ansat på individuelle kontrakter og er ikke underlagt overenskomst, oplyser sekretariatschef Steffen Wegner Mortensen. 

Radikale Venstre 

Radikale Venstre har en husaftale, hvor løn- og arbejdsforhold afspejler vilkårene for DJØF i Staten for ansatte med videregående uddannelse samt HK Stat for ansatte, der er HK-uddannede. Aftalen indeholder blandt andet 12 ugers fædrebarsel på løn, oplyser sekretariatschef Lars Beer Nielsen

Socialistisk Folkeparti (SF)

Har overenskomst hos HK og DJØF, oplyser partiet.

Socialdemokratiet 

Har overenskomst for partiets ansatte.  

Venstre 

Venstres ansatte i Folketingsgruppen er ansat på individuelle kontrakter med overenskomstlignende vilkår.

Det er velkendt i fagbevægelsen, at forbund ikke ønsker at tegne overenskomst med andre forbund. På den måde kan man i højere grad undgå at dele med konkurrenterne, hvad der foregår i organisationen. Af den grund er såkaldte husaftaler også velkendte i fagbevægelsen. 

- Det samme gør sig formentlig gældende på Christiansborg, hvor ikke alle partier nødvendigvis er interesseret i at have en tillidsrepræsentant fra HK løbende. De har jo en tæt forbindelse til FH, som igen har tæt forbindelse til Socialdemokratiet, mener Laust Høgedahl. 

- På det område ligner partierne jo paradoksalt nok fagforbundene, tilføjer Høgedahl. 

Kan lyde ambivalent

Er det hyklerisk, når partier som Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti bekender sig til den danske model og samtidig undlader at tegne overenskomster og lave kollektive aftaler for medarbejderne? 

- Det kan man godt sige. Det er klart, at hvis man hylder den danske aftalemodel og ikke selv tegner overenskomster, kan det godt lyde lidt ambivalent, siger Laust Høgedahl.

Han understreger, at partierne er i deres gode ret til at vælge andre ansættelsesformer. De kan sidestilles med interesseorganisationer, og i den private sektor er der stor variation i ansættelsesformerne. 

- Men de konservative har historisk forsvaret den danske model og konfliktretten. Derfor er jeg mest overrasket over, at de ikke har overenskomst, fortæller Laust Høgedahl.

LÆS OGSÅ: Hummelgaard afviser indgreb mod fagforeningspres: Skal vi også regulere, hvilket fodboldhold man støtter?

Til gengæld er det ifølge Høgedahl helt efter bogen, at Venstre har fravalgt overenskomster for partiets ansatte.  

- Både Venstre og Dansk Folkeparti har ved flere lejligheder talt om at indskrænke konfliktretten. Mange husker nok sagen om Restaurant Vejlegården og de to partiers forslag B92, siger forskeren.

Tilbage i 2012 var Vejlegården udsat for en faglig blokade fra 3F, som restauranten ikke ville indgå en overenskomst med. Vejlegården var medlem af Kristelig Arbejdsgiverforening, og havde lavet overenskomst med Krifa.

- B92-lovforslaget gik ud på, at man ikke skulle kunne konflikte sig til en overenskomst, hvis der allerede var tegnet en overenskomst det pågældende sted. Det trak de siden tilbage i al stilhed, men forslaget talte ind i, hvordan partierne har positioneret sig historisk, mener Laust Høgedahl.

I overenskomstmæssig sammenhæng er partierne at regne som arbejdsgivere. Hvis en fagforening ønsker overenskomst for sine medlemmer, og arbejdsgiveren nægter, kan fagforeningen lovligt varsle konflikt, for at få arbejdsgiveren til at tegne en tiltrædelsesoverenskomst. Sådan fungerer det på arbejdsmarkedet, og derfor også i forhold til de politiske partiers ansatte. 

De 465 HK’ere, akademikere og andre ansatte i Folketingets administration er alle omfattet af en overenskomst.