LR pixel

KL vil have stor reform af beskæftigelsesindsatsen

Jacob_Bundsgaard_Borgmester_Aarhus_formand_KL_Philip_Davali_Ritzau_Scanpix
- Der er jo en exceptionel kompliceret lovgivning både på beskæftigelsesområdet og på socialområdet, som vi mener, godt kan gøres mere simpelt, lyder det fra Aarhus' borgmester og KL's formand Jacob Bundsgaard til NB Medier. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
22. mar. 2021 13.13
‘Der er behov for en meget kraftig reform af hele beskæftigelsesindsatsen,’ siger siger KL-formand og borgmester Jacob Bundsgaard. Målet er afregulering, så kommunerne kan styre indsatsen selv.

Denne artikel er oprindeligt bragt på NB Beskæftigelse.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

KL skærper tonen i forhold til beskæftigelsesområdet. Årsagen er, at et flertal i Folketinget har besluttet at tage 1,1 milliard kroner fra området i 2024 for at finansiere den tidlige pension. KL foreslår i den forbindelse en ny reform af beskæftigelsesindsatsen.

- Man må sige, at man har været hurtige til at bruge pengene, nu mangler man jo så at levere effektiviseringerne og regelforenklingerne. Vi mener faktisk, at Folketinget er forpligtet til at sikre, at vi får nogle bedre muligheder på det her område til at lave effektiviseringer – ellers ryger de penge bare fra andre områder, siger KL-formand og borgmester Jacob Bundsgaard til NB-Medier.

Han mener godt, at man kan finde de 1,1 milliard kroner, men det kræver, at Folketinget er klar til at fjerne den massive detailstyring af området.

LÆS OGSÅ: Advarer om 'tåbelige' besparelser på jobcentre: Kan gå ud over de svageste ledige

- Der er behov for en meget kraftig reform af hele beskæftigelsesindsatsen. Det er et område, hvor vi bruger mange ressourcer, og hvor vi ikke altid syntes, at de mange ressourcer står mål med den effekt, der kommer ud af det. Det skyldes at vi er styret af meget specifikke procedurer og regler om at gennemføre et bestemt antal samtaler.

- Vi har under coronakrisen set, at vi faktisk godt kan lave en effektiv både afklaring, jobformidling og en god beskæftigelsesindsats under de rammer, som har været gældende. Det er vel et tegn på, at vi her har et område, hvor vi kan bruge ressourcerne bedre, siger Bundsgaard.

Krav om regelforenkling

Det betyder, at KL ikke kun vil møde op med krav om flere penge, når KL-toppen i maj skal forhandle en økonomiaftale med regeringen. KL har også et krav om, at regeringen på en række punkter vil bane vejen for effektiviseringer i kommunerne.

LÆS OGSÅ: Otte års kamp har givet resultater: Sådan blev Nordfyns Kommune fraværsduksen på Fyn

Fællesnævneren for KL’s krav er regelforenkling.

- Der er jo en exceptionel kompliceret lovgivning både på beskæftigelsesområdet og på socialområdet, som vi mener, godt kan gøres mere simpelt. Vi kan få lidt mere ud af midlerne, hvis vi kunne få lov til at få nogle rammer, der gjorde, at man kunne fokusere på kerneopgaverne, siger Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ: Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Ifølge Jacob Bundsgaard er det politikerne på Christiansborg, som driver de administrative omkostninger i vejret.

- Hver gang man deler puljemidler ud til nogle specifikke initiativer i kommunerne i stedet for at prøve at lave en politisk styring af det, og ikke sådan en administrativ, New Public Management styring af det, så driver det jo administrative udgifter i kommunerne.

Læs hele interviewet med KL's formand på NB Beskæftigelse.dk.