LR pixel

Jensens Bøfhus trækker 3F i arbejdsretten

20201208-094438-L-1920x1280we
Jensens Bøfhus har mistet 300 medarbejdere på grund af en konflikt, der falder sammen med coronakrisen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
3. jun. 2021 07.57
En arbejdskonflikt er årsag til, at medarbejderne på Jensens Bøfhus ikke kunne få lønkompensation. Derfor har restauranten mistet 300 medarbejdere. Nu hiver direktøren 3F i arbejdsretten.

Konflikten mellem Jensens Bøfhus og 3F ender nu i arbejdsretten. Direktøren for restauranten, Anders Nikolaisen, mener, at 3F har et ansvar i, at der er fyret 300 medarbejdere. Direktøren påstår desuden, at konflikten har kostet ham 20 millioner. 

LÆS OGSÅ: Konflikt koster Jensens Bøfhus lønkompensation: Nu klager kæden over minister

Ifølge Berlingske ønsker Anders Nikolaisen, at 3F skal stoppe konflikten, der bunder i uenigheder om en overenskomst, samt anerkende, at den er ulovlig. Det er derfor, han trækker fagforbundet i arbejdsretten. 

Regeringens regel for vidtgående

Konflikten har ramt de ansatte hårdt, da de ikke har kunnet få lønkompensation. Årsagen er en bestemmelse udstedt af regeringen i foråret 2020, der fratager konfliktramte ansatte i at modtage lønkompensation. 

Den regel er tidligere blevet kritiseret af eksperter. 

- Når medarbejdere normalt ville modtage løn, men under coronanedlukningen ikke modtager lønkompensation og er sendt hjem, bliver reglen så vidtgående, at regeringen konkret tager parti for de organiserede og kommer i konflikt med neutralitetsprincippet, siger Frederik Waage, som er professor i forfatningsret ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Af den årsag har Anders Nikolaisen måtte afskedige sine medarbejdere. 

Afventer med sindsro

Det er FH, der repræsenterer 3F i arbejdsretten den 2. juli. 

LÆS OGSÅ: 3F efter årelang konflikt med bøfkonge: Vi har idéer til en løsning

- Vi mener ikke, at vi har foretaget os noget forkert, men virksomheden er selvfølgelig i sin gode ret til at få Arbejdsretten til at afgøre det spørgsmål. Jeg afventer sagen med sindsro, skriver næstformand i FH, Arne Grevsen, til Berlingske.

Christian Højer Schjøler, der er forsker i arbejdsret, mener ikke, efter at have set klageskriftet, at Jensens Bøfhus får nemt ved at vinde sagen. 

- Jensens Bøfhus argumentation går på, at lovgiver (regeringen, red.) har udstyret 3F med et uforholdsmæssigt pressionsmiddel, og at selve brugen af det er misbrug. Det ændrer dog ikke ved, at midlet indirekte er sat i verden af regeringen, siger Christian Højer Schjøler til avisen.