LR pixel

Analyse:
EU er igen på vej til at sylte 3F’s ønske om hjælp mod social dumping

20191125-144648-1-1600x1066we
Overborgmester Frank Jensen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) var med, dengang id-kort blev indført på københavnske byggepladser. Et id-kort på EU-niveau lader stadig vente på sig. Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
17. maj 2022 06.00
Social dumping er et samfundsproblem, der ofte er overladt til tillidsrepræsentanter med en flyer i hånden. Fagbevægelsen har bedt EU om hjælp, og Europa-Kommissionen gør ikke rigtig noget. Men Danmark kan også selv løse problemet.

Social dumping er dokumentfalsk, fakturafabrikker, falske selskabskonstruktioner, organiseret sort arbejde, skattesnyd, skjulte ansættelser, systematisk underbetaling, trusler og ulovlige boligforhold. Det er et stigende problem, og det følger med det, man i EU kalder den vandrende arbejdskraft. Men som vi Danmark mest bare kalder udenlandsk arbejdskraft.

LÆS OGSÅ: Ny rekord: Staten henter over 300 millioner på kontrollen af social dumping

Systemet er velkendt. Der er et hav af underleverandører, så der ikke længere er nogen, der reelt ved hvem, der arbejder på eksempelvis en byggeplads, og udlændinge ofte ikke ved, hvem de arbejder for. Fagbevægelsen er gået forrest i kampen for ordnede forhold. Man forsøger at organisere den udenlandske arbejdskraft og oplyse de udenlandske kolleger om regler og rettigheder og den slags, som fagbevægelsen nu engang gør. 

Men velmenende tillidsrepræsentanter kan ikke løse problemet alene. Tillidsrepræsentanter er tillidsrepræsentanter og ikke en myndighed i samfundsmæssig forstand.  

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

A4 Overenskomst

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord