LR pixel

Halvgod julegave fra onkel Boris og tante Ursula

Peter_Kaae_Holm
27. dec. 2020 11.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Juleaften landede en mange hundrede sider lang julegave til europæerne og briterne med kærlig hilsen fra onkel Boris og tante Ursula.

Hele den europæiske og britiske familie holdt vejret i spænding, mens Brexit handelsaftalegaven blev pakket op.

Alle omkring træet vidste nemlig godt, at denne gave vil få stor betydning for den gode stemning de næste mange år. For virksomhederne og for lønmodtagerne. For danske, britiske og europæiske jobs. For økonomien i Danmark, Storbritannien og resten af EU. 

Særligt i Danmark og i 3F har vi holdt vejret frem mod gaveoppakningen af udkastet til handelsaftalen. For op mod 70.000 danske arbejdspladser afhænger af eksporten til det britiske marked. Rigtig mange af de tusindvis af jobs er gode 3F jobs i fiskeriet, i landbruget og i industrien, der i forvejen er påvirket af corona.

LÆS OGSÅ: OVERBLIK: Handelsaftale mellem briter og EU lander i sidste time

Jobs i udsatte områder med begrænsede job- og uddannelsesmuligheder. Gode danske faglærte og ufaglærte jobs.

Faktisk er Danmark det land, det vil blive tredje-hårdest påvirket af Brexit. Derfor har det været helt afgørende for den danske fagbevægelse at undgå det såkaldte klippekantsscenarie og et hårdt Brexit, som aldrig har været i lønmodtagernes interesse.

Derfor lød der en lettelsens suk, da gaven blev leveret og udkastet til handelsaftalen faldt på plads. Julefreden sænkede sig for en kort stund.

Særligt i Danmark og i 3F har vi holdt vejret frem mod gaveoppakningen af udkastet til handelsaftalen. For op mod 70.000 danske arbejdspladser afhænger af eksporten til det britiske marked
Peter Kaae Holm

Men nu venter granskningen og godkendelsen af denne julegave. Én ting er sikkert: Ingen virker rigtig glade, hverken i London, Bruxelles eller København. Men alle er enige om, at en halvgod gave er bedre end slet ingen gave, og nu skal vi se nærmere på, hvad det er for en gave.

Aftalen har været længe undervejs. Der har mildest talt været uenigheder mellem den europæiske og den britiske familie om, hvad præcist denne julegave skulle indeholde. Onkel Boris Johnson og briterne ville gerne have et fripas til EU’s indre marked uden forpligtigelser og afskære bl.a. dansk fiskeri fra britiske farvande.

Skrappe Tante Ursula von Der Leyen og EU havde krav til briternes arbejdsforhold, statsstøtte og miljø og mest mulig adgang til fiskeri i britiske farvande. 

LÆS OGSÅ: Erhvervslivet om aftale mellem EU og briter: Afværger kaos

Et af de afgørende elementer for 3F har været den såkaldte ”spillebane”, altså spørgsmålet om, hvorvidt briterne i fremtiden vil blive forpligtet til at leve op til EU’s krav til f.eks. arbejdsmiljø, arbejdstagerrettigheder og miljø.

I 3F, FH, DA og den danske regering har vi kæmpet for denne spillebane, for hvis briterne ikke forpligter sig, kan de i fremtiden dumpe løn- og arbejdsvilkår og miljø og dermed udkonkurrere gode danske arbejdspladser og virksomheder på unfair vilkår.

I udkastet til handelsaftalen er man landet på et kompromis ift. den afgørende spillebane. Den skræddersyede aftale forpligter som udgangspunkt ikke briterne til at følge EU’s regler på arbejdsmarkeds-, miljø- og arbejdsmiljøområdet og skal genforhandles løbende. Derfor nærstuderer mange netop dette kapitel som det allerførste på denne 1. juledag. I 3F læser vi med både lup og forstørrelsesglas.

Et andet afgørende element for 3F har været spørgsmålet om adgang til at fiske i britiske farvande, som har enorm betydning for gode jobs for i den danske fiskeindustri og følgeindustrien. Omkring 40 procent af de danske fangster landes nemlig i britiske farvande.

Gaven fra onkel Boris og tante Ursula virker kun halvgod og er ikke alt, hvad vi havde ønsket os. Alligevel krydser vi i 3F fingre for, at alle parter vil kunne sige god for aftalen
Peter Kaae Holm

I udkastet til handelsaftalen står der, at Danmark får adgang til britisk farvand i fremtiden, men skal afgive en fjerdedel af de nuværende fiskekvoter i britiske farvande. Altså kan vi forvente, at tusindvis af danske job i fiskeriet bliver påvirket. Men det stopper ikke her, for fiskeriaftalen varer kun i overgangsperioden, hvorefter man skal forhandle om en ny aftale. Så kampen for dansk adgang til britiske farvande er på ingen måde slut.

I de kommende dage venter speed-godkendelsesprocessen blandt de europæiske regeringer, i Europa-Parlamentet og i det britiske parlament. En proces, som samtlige parter er voldsomt utilfredse med, foregår på så kort tid og lige midt i julefreden.

Gaven fra onkel Boris og tante Ursula virker kun halvgod og er ikke alt, hvad vi havde ønsket os. Alligevel krydser vi i 3F fingre for, at alle parter vil kunne sige god for aftalen, så den vil kunne træde i kraft 1. januar. Dermed undgår vi det frygtede klippekantsscenarie. Det er godt for både briter, danskere, europæere, lønmodtagere og virksomheder.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].