LR pixel

Politiformand takker af lige før OK21:
Vi har et politi, som er presset til det yderste

20200212-153959-2-1920x1273we
– Det har været en overvejelser, jeg har gået med noget tid. Jeg er lige blevet 58 år, og skal jeg ud og prøve noget andet, er det nok ved at være tid, siger Claus Oxfeldt til A4 Overenskomst. Fredag takker han af som formand for Politiforbundet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
17. dec. 2020 11.15
Det har langtfra været den afsked med Politiforbundet, som formand Claus Oxfeldt havde håbet på. Han har brugt en stor del af 2020 på forberedelserne til OK21. Men coronakrisen har gjort det vanskeligt. Fredag takker han af efter godt syv et halvt år i spidsen for landets betjente.

Siden han i 2013 blev valgt som formand for Politiforbundet, har det været en mærkesag for Claus Oxfeldt at italesætte medlemmernes ressourcemangler. 

Men hans sidste år i spidsen blev ikke, som Oxfeldt på forhånd havde tænkt sig.

2020 skulle have været året, hvor Oxfeldt og politikorpset sikrede en længe ventet flerårsaftale, og så skulle forberedelserne til overenskomstforhandlingerne næste år skabe fundamentet til en bedre aftale for landets betjente.

Men i marts vendte corona op og ned på det meste. Flerårsaftalen, som oprindeligt skulle have været på plads sidste år, blev sidst i oktober udskudt for anden gang – og det havde Claus Oxfeldt gerne set, også havde været tilfældet med OK21.

– Jeg er drønhamrende ærgerlig over, at det ikke lykkes at udskyde de kommende overenskomstforhandlinger, som vi ellers var enige om på hele det statslige område. Nu står vi i en meget usikker situation. Ingen ved noget som helst lige nu i forhold til økonomien, siger Claus Oxfeldt til A4 Overenskomst. 

LÆS OGSÅ: Fronter trukket op før forhandlinger for offentligt ansatte: Her er kravene ved OK21

– Når det er sagt, så har vi selvfølgelig en forventning om at få så meget, som vi overhovedet kan ved OK21. Ellers har vi jo ikke gjort vores arbejde godt nok. Vi har et klart håb om at sikre reallønnen, tilføjer Claus Oxfeldt.

Han fastslår, at hans afgang fra Politiforbundet ved årsskiftet på ingen måde har med frustrationerne at gøre. 

– Det har været en overvejelse, jeg har gået med noget tid. Jeg er lige blevet 58 år, og skal jeg ud og prøve noget andet, er det nok ved at være tid. Umiddelbart havde jeg en plan om at fortsætte i fire år mere, men så dukkede der pludselig en spændende mulighed op. Så det er helt udramatisk, siger Claus Oxfeldt. 

Vi bliver nødt til at sikre reallønnen, sådan så vi også kan rekruttere politifolk til fremtiden. Det er helt afgørende. Der er rigtig mange politifolk, der tæller på knapper og ikke er imponeret over deres løn for at sige det ligeud
Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Politiet mangler hænder

Mens en stor del af samfundet har holdt lukket, og mange har arbejdet hjemmefra, har landets betjente været på overarbejde på trods af, at nattelivet har været lukket, fodboldkampe har været uden tilskuere, og der blot har været få demonstrationer at holde styr på. Det viser med al tydelighed, at politistyrken i dag har alt for få hænder, påpeger Claus Oxfeldt.

– Vi har et politi, som er presset til det yderste. Medarbejderne skal kunne være sikre på, at når de står til at have fri i weekenden, jamen så får de også fri. Sådan er det ikke i dag, siger han.

LÆS OGSÅ: OK21: Corona får ikke offentligt ansatte til at lempe på krav

Coronakrisen har betydet, at politiet har fået tildelt opgaver, som man for et år siden ville betegne som utænkelige scenarier her i landet. 

– Vi har skulle håndhæve krav, som vel er atypisk dansk. Det er selvfølgelig ikke sjovt at skulle ophæve forsamlinger for folk, som ikke har gjort andet, end at de opholder sig sammen. Men sådan har virkeligheden været, siger Claus Oxfeldt

Han understreger, at han er fuldstændig enig i, at det er politiets opgave at være med til at sikre, at smitten ikke spreder sig. 

– Men det er da grænseoverskridende for politifolk at skulle give påtaler og bøder til ganske almindelige mennesker, som nogle gange har svært ved at forstå, hvad de egentlig har gjort forkert, tilføjer Claus Oxfeldt

Danmark har løftet i fællesskab

Claus Oxfeldt går ofte langt i sit forsvar af medlemmerne. Det gælder også overfor politikere. 

Da Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, i april proklamerede, at partiet ønsker at afsætte en pulje på fem milliarder kroner til omsorgsfagene og andre lavtlønsgrupper i det offentlige, som har arbejdet i coronakrisen frontlinje, førte det til en ordveksling på Twitter med Politiforbundets formand. Claus Oxfeldt gjorde Pernille Skipper opmærksom på, at hun vist havde glemt nogle i regnskabet. 

– Hele Danmark har løftet i fællesskab under coronakrisen. Jeg mener, at der er rigtig mange fagrupper, der har ydet en ekstraordinær indsats i år. Politiet har leveret, som vi altid gør, men det er der rigtig mange andre grupper, der også har. Derfor synes jeg, at det er forkert at love penge til bestemte faggrupper. Alle har ydet en ekstraordinær indsats, fastslår Claus Oxfeldt.

Afgørende at realløn sikres 

Claus Oxfeldt understreger, at sikringen af realløn er en absolut topprioritet for Politiforbundet ved OK21. Men også seniorrettigheder optager forbundet. 

– Vi bliver nødt til at sikre reallønnen, sådan så vi også kan rekruttere politifolk til fremtiden. Det er helt afgørende. Der er rigtig mange politifolk, der tæller på knapper og ikke er imponeret over deres løn, for at sige det ligeud. Det kan jeg sådan set godt forstå, fastslår Oxfeldt.

– Vi vil også gerne sikre vores medlemmer et bedre arbejdsliv. De skal arbejde længere tid, og derfor skal vi også sørge for, at vi har gode forhold på et arbejdsmarked, som er presset på rigtig mange felter, fortæller Claus Oxfeldt.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker føler sig udnyttet under coronakonflikt: Nu vil de have mere i løn

Han hæfter sig ved, at arbejdsgiverne, herunder skatteminister Morten Bødskov, på forhånd har meddelt, at de forestiller sig en treårig periode for den kommende overenskomst. 

– Helt afhængig af hvad skatteministeren har tænkt sig at give os, spiller periodens længde en afgørende rolle. Hvis det skal være en treårig aftale, så er det klart, at så skal det være en god treårig aftale. Så skal det ikke være sådan en minimumsaftale, fastslår Claus Oxfeldt.

Politiforlig faldt på plads

Tirsdag aften i denne uge faldt det længe ventede politiforlig, som den afgående formand har efterlyst, på plads, da et bredt flertal i Folketinget indgik aftalen om et nyt forlig for 2021-2023.

Aftalen sikrer blandt andet 450 nye betjente. Og som del af aftalen kommer 20 nye nærpolitienheder rundt om i landet.

Selv ønsker Claus Oxfeldt ikke at kommentere den nye aftale, fordi han er på vej ud af døren. I stedet henviser han til næstformand i Politiforbundet, Claus Hartmann. 

Hartmann glæder sig over, at politiforliget endelig er indgået, men næstformanden er ikke overbevist om, at det er nok. 

– 450 politifolk over tre år er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men langtfra nok, udtaler Claus Hartmann på forbundets hjemmeside.

Op til forhandlingerne har Politiforbundet efterlyst en nettotilgang på 3000 politifolk over ti år.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Corona er både med- og modspiller i lønkamp

Oxfeldt takker af

Det er ikke længere Claus Oxfeldts opgave at kæmpe for bedre ressourcer til politiet. Han har sidste dag hos Politiforbundet mandag, men fredag takker Oxfeldt officielt af til fordel for et nyt job hos Kriminalforsorgen ved årsskiftet. 

Det bliver heller ikke den afsked, som han kunne ønske sig. 

– Der kommer nogle få folk enkeltvis. Det er en rigtig coronaafsked, og det er rigtig ærgerligt, for jeg ville jo rigtig gerne mere end det med det netværk, jeg har opbygget som formand for Politiforbundet, siger Claus Oxfeldt.

Nyt politiforlig 

Et bredt flertal i Folketinget indgik i denne uge en aftale om et nyt politiforlig for 2021-2023.

Aftalen sikrer blandt andet 450 nye betjente og politiet nye våben. Og som del af aftalen kommer 20 nye nærpolitienheder rundt om i landet.

Politiforbundet giver den ny flerårsaftale en lunken modtagelse.

Der er for meget detailregulering, for få politifolk og regeringens løfte om at sætte politifagligheden fri er helt forsvundet, lyder det fra næstformand i Politiforbundet, Claus Hartmann.

Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, ønsker ikke at kommentere den nye aftale. 

Siden 2013 har han stået i spidsen for politibetjentenes fagforening. Men fra årsskiftet har han fået nyt job i Kriminalforsorgen. Fredag takker han af.