Henning_Overgaard_forbundssekret__r_3F_1650_px
- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, lyder det fra forbundssekretær i 3F Henning Overgaard om de faldende medlemstal i den traditionelle fagbevægelse. Foto: 3F

3F-leder om faldende medlemstal: Vi skal se os selv efter i sømmene

23. feb 2021, 14:22

Kun godt halvdelen af lønmodtagerne er i dag medlemmer af den klassiske fagbevægelse, viser ny rapport. 3F genkender udviklingen. Vi skal have fat i det omskiftelige arbejdsmarked, siger forbundssekretær Henning Overgaard til Fagbladet 3F.

Tilslutningen til den traditionelle fagbevægelse er faldet hurtigere end ventet. Ifølge en ny analyse organiserer de klassiske fagforeninger, der tegner overenskomster med arbejdsgiverne, kun godt halvdelen af arbejdsstyrken i dag. Eller 53 procent. For 20 år siden var næsten 7 ud af 10 organiseret i fagforeningerne.

LÆS OGSÅ: Massiv medlemsflugt fra fagbevægelsen: 'Et wake up call'

Forskerne bag rapporten, som er fra FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet, har brugt en ny og mere retvisende måde til at se på den faglige organisering, ifølge dem selv.

Den ene af forskerne bag rapporten, Jens Arnholtz, kalder det et wakeup-call for både fagbevægelse og politikere.

- Udviklingen de seneste to årtier giver anledning til bekymring om den danske models fremtid, siger Jens Arnholtz til Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: Arbejdslivsforsker: Coronakrise afslører revnerne i den danske model

Rapporten giver også visse panderynker i 3F, hvor forbundssekretær Henning Overgaard kan nikke genkendende til udviklingen, for i 3F er tendensen den samme.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende. Og derfor er der også grund til at se os selv efter i sømmene, siger Henning Overgaard.

Vi er faktisk attraktive

3F-forbundssekretæren peger på, at arbejdsmarkedet forandrer sig hastigt.

- Det interessante er, at i 3F får vi 20.000-25.000 nye medlemmer hvert år. Det vidner om, at vi faktisk er attraktive som fagforening. Men samtidig sker der mange forandringer på arbejdsmarkedet, som betyder rigtig meget for organiseringen.

LÆS OGSÅ: Forbundsformand: Det er fagbevægelsens vigtigste opgave

Han nævner, at det såkaldte prekariat er voksende. Det er folk uden faste job, eller som har flere job, midlertidige job, freelancejob og så videre.

- Dét arbejdsmarked har vi svært ved at organisere. Samtidig har vi svært ved at fange de unge, som egentlig søger fællesskab, men bare ikke fællesskabet hos os. Det er derfor, vi skal se os selv efter i sømmene, om vi kan gøre det bedre, påpeger Henning Overgaard.

Det kunne være at se på kontingentsystemet, eller om der skal bruges flere ressourcer på at organisere nye medlemmer. Der er også kommet mere udenlandsk arbejdskraft, som er sværere at organisere på grund af naturlige sproglige eller kulturelle barrierer.

- Værdien af en fagforening er kæmpestor. Tænk bare på de mange trepartsaftaler, vi har været med i under corona-krisen, som har sikret tusindvis af arbejdspladser og skabt tryghed. Vi skal huske at fortælle og tydeliggøre værdierne, mener han.

Ifølge FAOS-rapporten er der tre hovedforklaringer på tilbagegangen af medlemmer: Dels taber de traditionelle fagforeninger medlemmer til de alternative organisationer, dels skyldes det manglende organisering, og endelig er der kommet flere uorganiserede lønmodtagere ind på arbejdsmarkedet.