LR pixel

3F før ok-forhandlinger:
'Det er uansvarligt'

20130416-145231-9-1920x1279we
Som følge af den nuværende corona-situation har Den Grønne Gruppe i 3F tidligere på ugen bedt GLS-A om at udskyde forhandlingerne om nye overenskomster for ansatte inden for landbrug, skovbrug, gartnerier, planteskoler, agro-industrien samt firmaer med fiskeopdræt. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
8. jan. 2021 11.46
Som følge af corona-situationen har 3F bedt arbejdsgiverforeningen GLS-A om at udsætte overenskomstforhandlinger. Det har GLS-A afvist.

Omkring 1.500 mennesker i Danmark er døde med covid-19. Regeringen har lukket store dele af Danmark ned og forbudt forsamlinger på mere end fem personer. Og statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere på ugen opfordret danskerne til at aflyse alle aftaler på grund af corona-epidemien.

Alligevel holder arbejdsgiverforeningen GLS-A fast i, at forhandlinger om nye overenskomster for omkring 20.000 medarbejdere på det grønne område skal gå i gang nu. Og det møder hård kritik hos arbejdsgiverforeningens modpart i forhandlingerne, 3F.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: CS-formand: Forsvarets fleksibilitet bør anerkendes ved OK21

- Det er uansvarligt at gennemføre forhandlingerne nu. Det er ikke at udvise rettidigt omhu, når arbejdsgiverforeningen vil gennemtvinge forhandlingerne i den nuværende, meget tilspidsede situation. Vi forstår simpelt hen ikke arbejdsgiverforeningens beslutning, siger Peter Kaae Holm, formand for Den Grønne Gruppe i 3F.

Foruden flere topforhandlere er 27 personer blevet valgt til at repræsentere 3F i forskellige forhandlingsudvalg i forbindelse med de kommende forhandlinger. Derudover vil GLS-A stille med et ukendt antal forhandlere.

Som følge af den nuværende corona-situation har Den Grønne Gruppe i 3F tidligere på ugen bedt GLS-A om at udskyde forhandlingerne om nye overenskomster for ansatte inden for landbrug, skovbrug, gartnerier, planteskoler, agro-industrien samt firmaer med fiskeopdræt.

3F har konkret foreslået at udsætte forhandlingerne i tre måneder, således at de nuværende overenskomster skal gælde frem til 1. juni – og ikke 1. marts, som det blev aftalt af partnerne tilbage i foråret 2018.

Ifølge fagforbundets forslag skulle ændringerne i de kommende overenskomster have virkning med tilbagevirkende kraft fra 1. marts 2021.

Men det har GLS-A altså afvist.

3F mener, at det er uansvarligt at gennemføre forhandlingerne nu. Hvorfor mener GLS-A, at det er forsvarligt?

- Under corona-krisen har den danske model endnu engang bevist, at den lever i bedste velgående og leverer, når det gælder. Under corona-krisen er det i alt blevet til fem større aftaler på arbejdsmarkedet. GLS-A anser det for væsentligt, at den danske model fortsat efterleves på det danske arbejdsmarked og løbende regulerer aftaler mellem arbejdsgivere og ansatte, skriver formanden for GLS-A, godsejer Helle Reedtz-Thott, i en e-mail til Fagbladet 3F og fortsætter:

- At fastlægge regler for løn- og arbejdsforhold for de berørte, der skal gælde med tilbagevirkende kraft i en usikker tid, anser vi imidlertid ikke for at være hensigtsmæssigt. GLS-A har sammen med 3F og øvrige aftaleparter siden efteråret forberedt de forestående forhandlinger. I lighed med det forberedende arbejde vil selve overenskomstforhandlingerne ske under iagttagelse af de gældende covid-19 retningslinjer.

Parterne har tidligere planlagt, at de første forhandlinger om nye overenskomster skal finde sted 19. januar.